Φιλολογικά Θέματα

Φιλολογικά Θέματα
''Μόνο με την καρδιά μπορεί να δει κανείς καθαρά! Αυτό που έχει σημασία είναι αόρατο στα μάτια! Μικρός Πρίγκηπας''

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Η ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ- ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

                                                               
   O τρόπος µε τον οποίο εκφράζεται γλωσσικά ένας άνθρωπος όχι µόνο επηρεάζεται από τον  τρόπο µε τον οποίο σκέφτεται και επικοινωνεί, αλλά και τον επηρεάζει. Αυτό σηµαίνει πως η γλώσσα δεν αποτελεί µόνο ένα εργαλείο σκέψης ή ένα όργανο της επικοινωνίας αλλά και ένα προσδιοριστικό παράγοντα της ποιότητας και της µιας και της άλλης.
     Απ’τη διαπίστωση αυτή συνάγεται το συµπέρασµα πως η καταλληλότητα της γλωσσικής διατύπωσης καθορίζει σε σηµαντικό βαθµό την αποτελεσµατικότητα της σκέψης και της επικοινωνίας: ο ασαφής, για παράδειγµα, λόγος δηµιουργεί εµπόδια, ενώ ο σαφής τα αίρει. Ποια όµως διατύπωση θα µπορούσε να χαρακτηριστεί κατάλληλη;
     Για τους αρχαίους Έλληνες, η λακωνική ήταν  η έκφραση  που διακρίνεται για τη λιτή και  επιγραµµατική διατύπωση των σκέψεων. Τέτοια ήταν η γλώσσα των Λακώνων - απ’όπου και ο όρος – που ζώντας σκληροτράχηλα και ασκητικά συνήθιζαν να είναι εγκρατείς στο λόγο τους. Η εγκράτεια αυτή θεωρήθηκε και εξακολουθεί να θεωρείται ανώτερη γλωσσική αρετή.
     Πρώτα απ’όλα για την απλότητα και τη σαφήνεια της.  Η λακωνική έκφραση προτάσσει την ορθοέπεια έναντι της καλλιέπειας, την ακρίβεια έναντι της επιτήδευσης και τη βραχυλογία έναντι της περριτολογίας. Με άλλα λόγια, υποτιµά τη µορφή της διατύπωσης έναντι του περιεχοµένου της, προβάλλοντας την αρχή πως η λεκτική ένδυση µιας σκέψης πρέπει να αποβλέπει στην εύρεση και τη µετάδοση της αλήθειας και όχι στην απόκρυψη της και ή τον εντυπωσιασµό και την αισθητική ευχαρίστηση του δέκτη.
     Συνάµα, η ενάργεια* της λακωνικής διατύπωσης είναι στοιχείο που εξασφαλίζει τη διαύγεια της πνευµατικής και την αµεσότητα της επικοινωνιακής πράξης. Το πρώτο συµβαίνει, γιατί η επιδίωξη της σαφήνειας στην έκφραση µεταφράζεται σε επιδίωξη της σαφήνειας στη σκέψη και το δεύτερο γιατί η αξίωση της ευθύτητας στο λόγο ισοδυναµεί µε αξίωση της ευθύτητας στην επικοινωνία.
     Ωστόσο η λακωνικότητα δεν είναι κατ’ανάγκη αποδεικτικό πνευµατικής ωριµότητας.Μπορεί µάλιστα να οφείλεται και σε λόγους πνευµατικής ένδειας, όπως ο Καβάφης έδειξε στο «Ηγεµών εκ ∆υτικής Λιβύης» ή και εσωστρέφειας, οπότε και η επιφαινόµενη απλότητα της δεν είναι παρά απλοικότητα και οι αποφθεγµατικές διατυπώσεις δεν περιέχουν τίποτα άλλο από κοινοτοπίες. Συνάµα, δεν είναι πάντα ικανή να ανταποκριθεί σε όλες τις επικοινωνιακές αλλαγές και να εξυπηρετήσει όλους τους επικοινωνιακούς σκοπούς. Για παράδειγµα, οι λεπτές συναισθηµατικές αποχρώσεις και οι σύνθετες ιδέες, απόρροια ενός κόσµου πολυπλοκότερου από τον αρχαίο, δεν µπορούν να αποδωθούν µε επάρκεια από την βραχυλογική έκφραση. Οµοίως, το έργο της διδασκαλίας, της κριτικής(κτλ.) υλοποιείται αποτελεσµατικότερα µε τον αναλυτικό και όχι τον λακωνικό λόγο.
      Οι ενστάσεις αυτές δεν αποβλέπουν στην υποτίµηση της λακωνικότητας. Η συντοµία και η λιτότητα συνιστούν πράγµατι αρετές της έκφρασης, αλλά σε καµία περίπτωση δεν µπορούν και δεν πρέπει να αποτελέσουν τον κανόνα και το υπόδειγµά της. Και απ’τη διαπίστωση αυτή µπορούµε να εξάγουµε την απάντηση στο αρχικό ερώτηµα: καµία διατύπωση δεν µπορεί να διεκδικήσει την απόλυτη καταλληλότητα σε όλες τις πνευµατικές και επικοινωνιακές ανάγκες του ανθρώπου. Το είδος της πνευµατικής λειτουργίας και οι συνθήκες της επικοινωνιακής περίστασης είναι, τελικά, που προσδιορίζουν την καταλληλότητα της, και όχι το πόσο προσσεγγίζει ή αποκλίνει από ένα ορισµένο πρότυπο λόγου.
«Η λακωνική έκφραση», Π.Χατζηµωυσιάδη – Μ.Αθανασίου, «Η Νεοελληνική Γλώσσα», εκδ.Μεταίχµιο
 *ενάργεια:σαφήνεια, καθαρότητα λόγου
Α.  Να δοθεί η περίληψη του κειμένου( μεχρι 100 λέξεις)
                                                                                              25 Μονάδες
Β.  1.Σύµφωνα µε το κείµενο η λακωνική έκφαση αντικατροπτίζει τον τρόπο ζωής και τη βιοθεωρία των Αρχαίων Σπαρτιατών. Να αναπτύξετε µια παράγραφο µε θεµατική πρόταση «Η γλώσσα εκφράζει το πνεύµα του λαού»
                                                                                               10 Μονάδες
2. (α)Να βρείτε τα δοµικά µέρη της 6ης παραγράφου.
                                                                                                5 Μονάδες
    (β) Να δώσετε τους πλαγιότιτλους της 3ης και της 7ης παραγράφου.
                                                                                                5 Μονάδες
3.(α) παράγοντα, συνάγεται, εμπόδια, λιτή,  σαφήνεια: Να γραφεί ένα συνώνυμο για κάθε λέξη.
                                                                                                5 Μονάδες
    (β) εγκράτεια, ευχαρίστηση, ένδειας, συντομία, αποκλίνει: Να γραφεί ένα αντώνυμο για κάθε λέξη.
                                                                                                5 Μονάδες
Γ.Παραγωγή κειµένου
   Ζούµε σε µια εποχή που, κατά κοινή οµολογία, επφέρει κρίση στις διαπροσωπικές µας σχέσεις και τη συντόµευση του λόγου. Να αναφερθείτε στους λόγους, που κατά τη γνώµη σας, στενεύουν τα όρια της επικοινωνίας σήµερα, καθιστώντας το λόγο συντετµηµένο, τυποποιηµένο και συνθηµατικό καθώς και στις βλαβερές συνέπειες που επιφέρει το φαινόµενο στη ψυχική ισορροπία του ανθρώπου.   (600 λέξεις περίπου)

                                                                                                    45 Μονάδες

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου