Φιλολογικά Θέματα

Φιλολογικά Θέματα
''Μόνο με την καρδιά μπορεί να δει κανείς καθαρά! Αυτό που έχει σημασία είναι αόρατο στα μάτια! Μικρός Πρίγκηπας''

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Ο κόσμος μέσα από μία οθόνη


¨Ο μικρόκοσμος του ίντερνετ έχει γεννήσει αυταπάτες και ανασφάλειες στους ανθρώπους, οι οποίοι ξεχνάνε να ζήσουν την αληθινή ζωή τους καθώς είναι αφοσιωμένοι στην ουτοπία που προσφέρει μία οθόνη.¨
                                                              από την   Τουρλούμη Μαρία
                                         Φιλόλογος- Παιδαγωγός Α.Π.Θ.
     
                                      


   Ζούμε σε μία εποχή όπου η τεχνολογία έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας, την επηρεάζει και πολλές φορές την καθοδηγεί. Η λέξη ''τεχνολογία'' που επικράτησε διεθνώς ως όρος προέρχεται από την ελληνική λέξη Τέχνη. Επομένως ετυμολογικά, είναι η ενσωμάτωση της Τέχνης σε μία διαδικασία. 
   Τα τελευταία χρόνια, μέσω της εξέλιξης της τεχνολογίας έκανε την εμφάνιση του ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που ονομάζεται διαδίκτυο. Το διαδίκτυο μπήκε στα σπίτια μας και έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τις απέραντες δυνάμεις του μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σύμφωνα με έρευνες πάνω από το 80% του ενεργού πληθυσμού ''σερφάρει'' στο διαδίκτυο. Αυτή η λεπτή οθόνη του υπολογιστή μπορεί να σου παρουσιάσει έναν απέραντο εικονικό κόσμο με ένα απλό κλίκ. Το διαδίκτυο αναμφισβήτητα έχει ανοίξει νέους δρόμους τόσο στη γνώση όσο και στην επικοινωνία των ανθρώπων, καθώς μπορούμε να βρεθούμε σε έναν εικονικό κόσμο που δεν έχει όρια. Οι εποχές αλλάζουν ραγδαία και έτσι πλέον δεν χρειάζεται να στείλεις γράμμα σε κάποιον που βρίσκεται στο εξωτερικό, αλλά μπορείς εύκολα και γρήγορα να επικοινωνήσεις με λόγο αλλά και με εικόνα. Ο, τιδήποτε μπορεί να συλλογιστεί ο ανθρώπινος νούς, γίνεται εύκολα πράξη και μάλιστα από τον καναπέ του σπιτιού του. Το μόνο που χρειάζεται, είναι ένα υπολογιστής και ίντερνετ για να πραγματοποιήσει κάθε του επιθυμία.

   Ερχόμαστε λοιπόν στη διαπίστωση ότι βρισκόμαστε στην εποχή της εικόνας. Όλοι διαθέτουν στα σπίτια τους πάνω από μία τηλεόραση, έναν υπολογιστή και σίγουρα, το κάθε μέλος της οικογένειας, το προσωπικό του κινητό. Άνθρωποι κάθε ηλικίας ''σερφάρουν'' στο ίντερνετ και ξοδεύουν αμέτρητες ώρες μπροστά από μία οθόνη. Ο άνθρωπος νιώθει ισχυρότερος μέσω του διαδικτύου. Βρίσκει πληροφορίες για ό,τι χρειάζεται γίνεται μέλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλει τον εαυτό του και νιώθει την αποδοχή των άλλων μέσα από ένα like. Μήπως, όμως,  τελικά ο άνθρωπος έχει κάνει λάθος και το διαδίκτυο τον έχει κάνει αδύναμο ώστε να ζήσει την πραγματική ζωή?
   Ο μικρόκοσμος του ίντερνετ έχει γεννήσει αυταπάτες και ανασφάλειες στους ανθρώπους, οι οποίοι ξεχνάνε να ζήσουν την αληθινή ζωή τους καθώς είναι αφοσιωμένοι στην ουτοπία που προσφέρει μία οθόνη. Εθίζονται, ίσως γιατί νιώθουν απογοήτευση από τον κόσμο που τους περιβάλλει και πιστεύουν ότι αυτό το κενό θα καλυφθεί μέσω της πλασματικής πραγματικότητας του διαδικτύου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούν ψεύτικες φιλίες και να χάνουν τις πραγματικές απολαύσεις της ζωής.

   Η γοητεία του διαδικτύου είναι μεγάλη, μεγάλα είναι και τα οφέλη του. Οι χρήστες όμως πρέπει να ξέρουν και τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση του. Αναγκαία είναι επομένως, η ενημέρωση για τη σωστή του χρήση, καθώς το διαδίκτυο στα χέρια κάποιου μπορεί να αποτελέσει εργαλείο με ευεργετικές επιδράσεις ενώ σε κάποιον άλλον ένα <<όπλο>> με σοβαρές επιπτώσεις.