Φιλολογικά Θέματα

Φιλολογικά Θέματα
''Μόνο με την καρδιά μπορεί να δει κανείς καθαρά! Αυτό που έχει σημασία είναι αόρατο στα μάτια! Μικρός Πρίγκηπας''

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

SURVIVAL GUIDE: Είσαι Γ'Λυκείου; Δες πώς θα επιβιώσεις!!

 



                                                                               από την Τουρλούμη Αλεξάνδρα
                                                                        Καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας Α.Π.Θ.


   Το καλοκαιράκι τελείωσε και αύριο ανοίγουν επίσημα πια τα σχολεία. Φυσικά εσύ που είσαι φέτος στην τρίτη Λυκείου έχεις ξεκινήσει την φροντιστηριακή σου προετοιμασία ήδη από τον Ιούνιο?! Ναι πολύ νωρίς το ξέρω. Αλλά είναι διαφορετικά να πηγαίνεις φροντιστήριο το καλοκαίρι και να 'χεις να διαβάσεις μόνο γι'αυτό και διαφορετικά να έχεις το πρωινό ξύπνημα και την ύλη του σχολείου .
   Με βαριά καρδιά, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσεις τις ξένοιαστες δραστηριότητες του καλοκαιριού και να αφοσιωθείς στο δύσκολό σου έργο : να μπεις Πανεπιστήμιο!
Πώς θα γίνει, όμως, αυτό ομαλά χωρίς να φρικάρεις;

Το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να το συνειδητοποιήσεις!


Το καλοκαίρι έχει την τάση να μας χαλαρώνει, να μας κάνει να είμαστε πιο ελαστικοί με τους εαυτούς μας και να περνάμε καλά. Από τώρα, όμως, και στο εξής πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι φέτος θα είναι η χρονιά μας. Να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι ναι θα διαβάζουμε όλη μέρα, ναι θα έχουμε πολλά να κάνουμε καθημερινά, κάποιες φορές δε θα αντέχουμε άλλο, αλλά όλη αυτή η διαδικασία αξίζει για το αποτέλεσμά της. Εξάλλου, είναι σίγουρο ότι όσο πιο συνειδητοποιημένοι είμαστε τόσο καλύτερα θα τα πάμε στις εξετάσεις!  

Δυστυχώς πρέπει να περιορίσεις τις ''κακές συνήθειες'' και κυρίως τα social media!!

Το ξέρω, αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο σημείο της ιστορίας μας! Γιατί; Γιατί τα social media έχουν γίνει πια η πιο διαδεδομένη συνήθειά μας, η λατρεία μας, θα έλεγα, πόσω μάλλον το καλοκαίρι!
Είχαμε συνηθίσει 3 μήνες τώρα να είμαστε με το κινητό στο χέρι και να ''ποστάρουμε''  ότι θεωρούσαμε ενδιαφέρον. Επίσης, αγαπημένη μας συνήθεια ήταν να ''ξεφυλλίζουμε''  τις αρχικές μας σελίδες, με τις ώρες, ώστε να ενημερωνόμαστε για το τί κάνουν οι φίλοι μας και πώς περνούν το καλοκαίρι τους. Τώρα, όμως, αυτά πρέπει να κοπούν!! Δε λέω να μην τσεκάρεις τους λογαριασμούς σου αλλά πρέπει να το περιορίσεις. Όλος αυτός ο άσκοπος χρόνος που έχει σπαταληθεί το καλοκαίρι σε αυτά, τώρα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο στο διάβασμά σου. Θα σου πρότεινα να βάλεις ένα χρονικό όριο στον εαυτό σου π.χ. μισή ώρα την ημέρα. Προσπάθησε να το τηρείς και θα δεις ότι δε θα σε αποσυντονίζει. Σκέψου το σαν να κάνεις δίαιτα :- )

Οργανώσου!!

Να σου πω την αλήθεια για μένα ότι κι αν θέλεις να πετύχεις πρέπει να έχεις πρόγραμμα, κι όχι δεν είναι ειρωνικό! Κάν' το συνήθεια.  Προσπάθησε από το προηγούμενο βράδυ να οργανώνεις τις δραστηριότητες της επόμενης μέρας καθώς και τις ώρες διαβάσματός σου! Για παράδειγμα: ας υποθέσουμε ότι την επόμενη μέρα το σχολικό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αρχαία γνωστό, 2 ώρες έκθεση, και Λατινικά. Αλλά το απόγευμα έχεις μάθημα στο φροντιστήριο αρχαία άγνωστο και λατινικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει από την προηγούμενη ήδη μέρα να ασχοληθείς με τα Λατινικά, αφού θα τα συναντήσεις 2 φορές την επόμενη και οπωσδήποτε με το Γνωστό των Αρχαίων. Στη θέση σου δε θα άφηνα για τελευταία στιγμή το άγνωστο και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα κριτήρια της έκθεσης! Θα φρόντιζα να τα έχω ολοκληρώσει το ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ. Έτσι, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα είχα περισσότερο χρόνο να μαθαίνω αρχαία και ιστορία και για το σχολείο και για το φροντιστήριο!


Μην αγχώνεσαι! 

Θεωρώ ότι το άγχος έχει 2 ιδιότητες  στην ζωή μας. Το υπερβολικό σίγουρα είναι καταστροφικό, αλλά σε μικρή ποσότητα μπορεί να καταστεί κίνητρο και να μας ωθήσει να γίνουμε καλύτεροι. Χρησιμοποίησέ το σωστά, λοιπόν! Και για γίνει αυτό, το πρόγραμμα που ανέφερα παραπάνω θα σε βοηθήσει!! Ο σωστός προγραμματισμός μειώνει το υπερβολικό άγχος  και μας κάνει πιο δημιουργικούς. Επίσης, προσπάθησε να μην επηρεάζεσαι από τους συμμαθητές σου. Επειδή κάποιος διάβασε 30 σελίδες και κάποιος άλλος 10 δε σημαίνει ότι ο πρώτος είναι πιο σωστός και λειτουργικός. Ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά. Το σημαντικό είναι να θέτουμε στόχους που είναι εφικτοί για ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ!

Μην συγκρίνεσαι με τους συμμαθητές σου!!

Σαν συνέχεια σε αυτό που σου ανέφερα πιο πάνω σου ΤΟΝΙΖΩ ότι η σύγκριση είναι ό, τι χειρότερο για την ψυχολογία σου!! Να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, να προσπαθείς όσο μπορείς και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Βάλε στο μυαλό σου ό,τι ο καθένας από μας είναι ξεχωριστός και ό, τι η άμιλλα με τους συμμαθητές σου πρέπει να έχει στόχο την κινητοποίησή σου ώστε να γίνεσαι καλύτερος κι όχι να σε απογοητεύει.

   Το παν είναι να είσαι αφοσιωμένος στους στόχους σου. Οι δυσκολίες θα είναι πολλές αλλά η αξία σου θα φανεί στον τρόπο που θα τις αντιμετωπίσεις. 
Και να θυμάσαι: Σε έναν κόσμο συνεχούς επιβίωσης, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΧΗΤΗΣ!!