Φιλολογικά Θέματα

Φιλολογικά Θέματα
''Μόνο με την καρδιά μπορεί να δει κανείς καθαρά! Αυτό που έχει σημασία είναι αόρατο στα μάτια! Μικρός Πρίγκηπας''

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Πανελλήνιες?? Πώς θα επιβιώσεις??


                                                                                                         Από την Μαρία Τουρλούμη




   Η χρονιά που θα δώσεις και εσύ πανελλήνιες έφτασε! Ξέρω, την περίμενες χρόνια αυτή τη στιγμή, είτε για να κάνεις το όνειρο σου πραγματικότητα, είτε για να ξεφύγεις από τον έλεγχο των γονιών σου και να ζήσεις μόνος, είτε απλά για να ζήσεις την φοιτητική ζωή που, όπως χρόνια ακούς, είναι η καλύτερη φάση στη ζωή ενός ανθρώπου.
Τι γίνεται όμως όταν συνειδητοποιείς πως για να πετύχεις τον σκοπό σου τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά; Πάρε βαθιές ανάσες, ηρέμησε και διάβασε τα παρακάτω tips πού θα σε βοηθήσουν να περάσεις όσο γίνεται πιο ανώδυνα αυτή την χρονιά.
  1. Κάνε σύσκεψη με τον εαυτό σου!

Βασική προυπόθεση για να πετύχουμε κάτι είναι αρχικά να έχουμε έναν σαφή στόχο. Το μόνο πού έχεις να κάνεις είναι να σκεφτείς τι πραγματικά θέλεις να κάνεις στη ζωή σου, χωρίς να επηρεάζεσαι από την γνώμη των γονιών σου που σου λένε ότι πρέπει οπωσδήποτε να περάσεις στο πανεπιστήμιο.
Αν το όνειρο σου δεν έχει σχέση με τις πανελλήνιες μην ξοδέψεις χρόνο από τη ζωή σου μόνο και μόνο για να κάνεις το χατίρι των γονιών σου.
Αν όμως θέλεις να περάσεις σε κάποια σχολή να ξέρεις πως πρέπει να διαθέσεις χρόνο, κόπο και υπομονή. Πίστεψε με το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει!

  1. Βάλε προτεραιότητες!

Οι εξετάσεις είναι απλά μαθηματικά : Για να περάσεις πρέπει να διαβάσεις. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.
Θα πρέπει να διαθέσεις αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο σου, πολλές από τις εξόδους σου (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βγαίνεις καθόλου), αλλά και τις ώρες που διαθέτεις για να κάνεις chat με τους φίλους σου, instagram story και γενικά να περιορίσεις τον χρόνο που αφιερώνεις για να μπαίνεις το ίντερνετ.
Μπορεί να είναι δύσκολα τα παραπάνω αλλά αν τα περιορίσεις το διάβασμα σου θα είναι ποιοτικότερο και ταχύτερο.

  1. Φτιάξε πρόγραμμα !

Ο προγραμματισμός του διαβάσματος είναι πολύ σημαντικός. Το τυφλό σύστημα διαβάζω ό,τι προλαβαίνω δεν ευδοκιμεί. Αν δεν αντιλαμβάνεσαι μια λεπτομέρεια, μην προχωράς παρακάτω αλλά ερεύνησε την. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τις λεπτομέρειες, πριν τις αποστηθίσεις.
Όρισε τις ώρες που θα διαβάζεις το κάθε μάθημα και προσπάθησε να το τηρήσεις. Αυτό θα σε κάνει να έχεις θετική ανταπόκριση σε πιεστικό ωράριο και θα σε βοηθήσει και την ώρα των εξετάσεων.

  1. Κάνε συχνά διαλείμματα!

Το να καθίσεις να διαβάζεις με τις ώρες δεν είναι μόνο κουραστικό αλλά και βαρετό, άσε που δημιουργεί και διάσπαση προσοχής.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το μυαλό χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει και να επαναφορτιστεί. Οπότε κάθε μία ώρα προσπάθησε να κάνεις ένα 10λεπτο διάλειμμα, ενώ αν το διάβασμα σου ξεπερνάει τις 2 ώρες κάνε διάλειμμα μεγαλύτερης διάρκειας. Έχει αποδειχθεί ότι μικρές εκρήξεις συγκέντρωσης συχνά επαναλαμβανόμενες, είναι πολύ πιο αποδοτικές απ’ ότι μία μεγάλη περίοδος.
Το μυαλό όταν είναι κουρασμένο και στρεσαρισμένο δεν μπορεί να αφομοιώσει όσα διαβάζει.

  1. Δημιούργησε το περιβάλλον μελέτης σου!

Σκέψου ποια είναι εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα σε βοηθήσουν στο να συγκεντρωθείς περισσότερο. Για παράδειγμα το τακτοποιημένο δωμάτιο, η χαλαρή μουσική, ή ησυχία ο ειδικός φωτισμός κτλ.
TIP: Δημιούργησε την κατάλληλη<< ατμόσφαιρα >> πριν ξεκινήσεις το διάβασμα, ώστε να μην διακόψεις την συγκέντρωση σου.

  1. Συγκέντρωσε μπροστά σου όλο το απαραίτητο υλικό !

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να μην χάνεις την αυτοσυγκέντρωση σου είναι να συγκεντρώσεις μπροστά σου όλο το υλικό που χρειάζεσαι. Μην αποσυγκεντρώνεσαι ψάχνοντας το στυλό σου, ή τις σημειώσεις που έχεις αφήσει στο άλλο δωμάτιο και με την ευκαιρία που θα σηκωθείς για να τις πάρεις θα κάτσεις να δεις και ένα 5λέπτο το αγαπημένο σου reality που παίζει εκείνη τη στιγμή στην τηλεόραση του σαλονιού. Κάτι τέτοιο αποκλείεται να το προσπεράσεις αν βρεθείς μπροστά του.
  1. Προμηθεύσου σωστά σνάκ!

Όλοι όσοι έχουν περάσει από το στάδιο των πανελληνίων γνωρίζουν ότι εκείνη η περίοδος μοιάζει με περίοδο εγκυμοσύνης. Είναι δηλαδή μία καλή δικαιολογία για να αδειάζουμε τα ράφια με τα μπισκότα, τις σοκολάτες και τα πατατάκια αλλά πίστεψέ με, μία σωστή διατροφή θα σε βοηθήσει πολύ, ώστε να κάνεις ποιοτικό διάβασμα και να έχεις μεγαλύτερη επίδοση. Τα δημητριακά, τα φρούτα και το άφθονο νερό είναι για φέτος οι σύμμαχοι σου!

  1. Κάτσε διάβασε!
Αφού έχεις φροντίσει όλες τις λεπτομέρειες ήρθε η ώρα να κάτσεις και να αφοσιωθείς στο διάβασμα. Ξέρω η ύλη είναι ογκώδης, η πίεση μεγάλη αλλά αν έχεις στόχο τότε θα πρέπει να φας και τα βιβλία σου αν χρειαστεί! Έχε επιμονή και υπομονή και θα πετύχεις !

  1. Μην τα παρατάς!

Είναι ίσως ο σημαντικότερος κανόνας για να πετύχεις κάτι. Ο κανόνας αυτός πρέπει να σε ακολουθεί σε όλη σου τη ζωή.
Η φετινή χρονιά θα σε οδηγήσει πολλές φορές στο να κλάψεις, να φωνάξεις ότι δεν αντέχεις άλλο τόση πίεση και τόσο διάβασμα αλλά ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ μην τα παρατήσεις . Η χρονιά αυτή δεν θα σε βοηθήσει μόνο να μπεις  σε κάποιο ανώτατο ίδρυμα αλλά και  στην ζωή. Οι πανελλήνιες είναι το πρώτο στάδιο για να συνειδητοποιήσεις πως για να πετύχεις κάτι πρέπει να προσπαθήσεις πολύ ακόμη και αν τελικά δεν τα καταφέρεις  όσο θα ήθελες. Δεν πειράζει όμως γιατί ότι και να γίνει εσύ θα ξέρεις ότι προσπάθησες και έδωσες το 100% του εαυτού σου.

                                                     
  1. Διώξε το άγχος!

Κάτι τέτοιο ίσως να μοιάζει ακατόρθωτο. Δεν είναι όμως. Το μόνο που έχεις να κάνεις για να το ξεπεράσεις είναι το εξής . Διώξε από το μυαλό σου τις μαύρες σκέψεις ότι δεν θα τα καταφέρεις, πάρε βαθιές ανάσες και προσπάθησε να καλμάρεις. Αν χρειάζεται βγες στο μπαλκόνι να σε φυσήξει αέρας ή καλύτερα κάνε μια βόλτα στο τετράγωνο ώστε να αδειάσει το μυαλό σου. Προσπάθησε να δεις τα πράγματα ρεαλιστικά και μην απογοητεύεσαι.

Μην ξεχνάς είναι μία χρονιά, θα περάσει και
σαφώς τα καλύτερα έρχονται!

KEEP CALM και όλα καλααααα, όλα καλα θα σου πάνε
Ολά καλααααα, Θα φτιάξουν όλα όπου να ναι
Όλα καλάααα, μην σταματήσεις να ελπίζεις
Κράτα γεράααα γιατί στο τέλος κερδίζεις!!

Τις καλύτερες ευχές μου
Μαρία